Lille Annas 60-årsjubileum!

Inger og Lasse Sandberg

1950 -talet
Inger och Lasse gifte sig våren 1950 och flyttade till den värmländska landsbygden. Detta var långt före "Green Wave".
Lasse, efter att ha gått ett år på Backmans Illustrationslinje, var redan en etablerad tecknare och illustratör, något som han fortsatte att göra. Dessutom blev han ombedd att göra illustrationer för berättelser som publicerades på barnsidorna i olika tidningar och tidskrifter. Samarbetet med Inger startade 1950 när Lasse bad Inger att skriva berättelser för sina illustrationer. Hösten 1951 flyttade de till Strängnäs där Inger började sin lärarutbildning.
Våren 1952 föddes deras första barn Lena. Inger tog studiepaus men fortsatte med dem ett år senare. Lasse blev husman, tog hand om Lena under dagen och ritade på natten. Inger tog examen 1954 och blev certifierad grundskollärare. Sommaren 1955 föddes Niklas och familjen flyttade till Karlstad.
Böcker: Inger och Lasse Sandbergs första bok Fåret Ullrik Får Medalj gavs ut 1953 av det lilla förlaget Eklunds. 1959 gavs ut boken Jonas, bilen, och äventyret.


1960 -talet
En sammanställning av berättelser, Godnattsagor På Rullgardinen, släpptes 1960. Inger och Lasse kunde inte bara arbeta med alla sina idéer från 50 -talet utan också en mängd nya. Detta var starten på en enorm produktion. 30 Sandbergböcker av varierande karaktär publicerades under 1960 -talet, 23 animerade barnprogram producerades och det fanns 2 teaterföreställningar. 1965 fick Lasse Elsa Beskow -plattan för sina illustrationer i bilderboken Lilla Spöket Laban.
Inger sökte böcker och bibliotek efter böcker som hon tyckte var nödvändiga men som inte fanns. Detta är anledningen bakom uppfattningen av de första 5 Lilla Anna och Långa Farbrorn -böckerna. Dessa interaktiva bilderböcker, riktade till barn i åldern 0-3 år, publicerades 1962 när familjen Sandberg väntade på att deras tredje barn skulle komma. Vid julen 1962 föddes en pojke, Mathias. År 1964 släpptes den första Lilla Anna -boken i USA. Ett utsläpp i Sverige och i hela Europa följde ett år senare.
Inger och Lasse tillverkade de typer av bilderböcker som inte hade funnits tidigare. 1969 utkom boken Filurstjärnan med miljötema i tecknat format.


1970 -talet
Inger utvecklade ett intresse för skolor i London, i synnerhet en ”öppen plan” -skola som senare fanns med i bildboken Lilla Anna i Glada skolan och i två program för svensk pedagogisk TV. Den första av Sandbergs tre antirökningsböcker kom 1971 ”Vad är det som ryker?”. Lasse hade på ett lekfullt sätt börjat introducera collage i sina illustrationer och bilderböcker under 1950 -talet. På 60- och 70 -talet utvecklades Lasses collageart till stora, inspirerande bildböcker. Lilla Anna och Spöket Laban dök upp igen och krävde att få vara med i tv -program och de nya böckerna.
1978 föddes en ny mycket älskad karaktär, Tummen. Tummen och hans mamma förekom i flera böcker och ett 20 -tal TV -program. 1978-79 reste Inger och Lasse till Australien och Nya Zeeland där de föreläste och dök upp i både radio- och tv-program. De blev mycket intresserade av utbildningssystemet i Nya Zeeland.

1980 -talet
Det var på 1980 -talet som barnbarnet Pulvret började medverka i en serie böcker tillsammans med sina morföräldrar. Göteborgs symfoniorkester komponerade musik påverkad av boken Vit och Svart och Alla De Andra. Böckerna Lilla Nollan och Dom Andra och Sandbergs ABCD gavs också ut på 80 -talet. Ingers fria stickning skildrades i boken Mina Glada Tröjor som släpptes 1985. Inger och Lasse reste till USA och Venezuela på arbetsrelaterade resor och för att delta i utställningar. 1989 publicerades Lasses konstbok Bilder Från Klotet.


1990 -talet
1992 släpptes boken ”håll dig säker” Nej, Sa Lilla P. Inger och Lasse skapade också de fyra första böckerna STOR och småböckerna på svenska. Dessa böcker användes i skolor för att hjälpa barn att lära sig läsa, ett system baserat på den som används i Nya Zeeland.
1995 tog Inger en paus från att skriva sedan hennes arbete som ”gästförfattare” i Singapore, Taipei, Seoul, USA, Australien och Nya Zeeland krävde mycket tid och energi. 1996 skrev och illustrerade Lasse en bok med Hubertus Jansson som heter När Jag Var Mindre - En Bok För Större Barn.

2000 -talet
Den 2 februari 2002 öppnade Lasse Sandbergs retrospektiva utställning på Värmlands museum. Utställningen pågick till 1 april 2002. Inger började skriva igen och sedan 2003 har fyra nya böcker släppts; KONSTIGT, SA LILLA C, TUMMENS KALAS, VEM ÄR DET SOM LÅTER? SA SPÖKET LABAN och ÄR DET JUL NU IGEN? SA SPÖKET LABAN.

Den 12 november 2008 lämnade Lasse Sandberg oss och den 16 maj 2023 lämnade Inger Sandberg oss med enorm saknad efter dem båda. Fram till denna dag anses Inger och Lasse fortfarande vara en av Sveriges största illustratörer och barnboksförfattare någonsin och givit barn över hela världen en fantastisk sagovärld.