Lilla Anna 60års Jubileum!
Lasse 100 år!

Lasse 100 år!

21/02, 2024

Lasse Sandberg föddes i Stockholm 17 februari 1924 som enda barnet. 

Redan som 14-åring började Lasse arbeta som springpojke och som ung gav han sig vidare in i bildyrket och jobbade som konfektpojke på biograferna. 


Han arbetade under tonåren sedan tog han sig vidare och blev pressfotograf på Nordiska Rotogravyrs bildbyrå. Efter att ha muckat i det militära jobbade han på asfaltsverk under 1946-47 och 1948 blev Lasse intagen på Anders Beckmans skola för illustration. 

Redan under tidigt 1950-tal hade Lasse en kärlek till sina skämtteckningar. 


Under hösten 1950 flyttade Lasse till Olsäter i Värmland tillsammans med Inger och tätt inpå gifter det sig. 


Herr Sandberg som hans namn blev inom text och bildvärlden fortsatte med sina skämtteckningar i Värmland.

Lasse arbetade under en lång tid på ett flertal olika tidskrifter.

Han blev även kontaktad av Posten för att göra olika förslag på frimärken och han skapade annonser för Folksam 1954.

Lasse medverkade även i Svensk Humoristisk Tidskrift som var en av det mest spännande humortidningar som gavs ut på 1900-talet.

Andra serieparodier som Lasse skapat är Knutten Knut, Vilde Viktor, Emma. 


Under 1960 börja Lasse arbeta på Dagens Industri där han gjorde affischer och reklamutskick för både kultur och marknadsavdelningen. 


1968-1970 gav Rabén & Sjögren ut tre stycken skämtböcker för vuxna av Lasse, han fortsatte med skämtteckningar i bokform ända fram till tidigt 2000-tal från att han startade 1952. 


Kollagetekniken som Lasse använde i sina verk var han om inte den första en bland de första att använda i arbetet som tecknare. 


Som störst blev Lasse tillsammans med sin fru Inger när det tillsammans skapade barnböcker. Lasse illustrerade till Ingers underbara berättelser som det båda inspirerandes från barn, barnbarn och barn som det träffat. 

Tillsammans har det skapat en kulturskatt på över 100 barnböcker som är översatta på över 30 språk som både stora och små än idag kan ta del av runt om i världen. 


Mest kända är karaktärerna Lilla Spöket Laban, Lilla Anna och Tummen men författarparet har en stor mängd av fler underbara karaktärer i sin kulturskatt. 


Vi vill minnas och uppmärksamma en av våra största barnboksförfattare på dagen 17/2 2024 då han skulle fyllt 100 år. 


Stort Grattis Herr Sandberg! 


Hur minns du vår skämt- och barnbokstecknare? ❣️